duminică, 29 iunie 2008

Este moral?

Ca femeie si viitoare mama la un moment dat in aceasta viata, simt nevoia sa vorbesc despre supramediatizatul caz al fetitei de 11 ani care a ramas insarcinata in urma unui viol. Cazul este teribil si imposibil de imaginat. Atat fetita cat si familia ei au fost vanati de medici, presa, deontologi, psihologi, biserica.
Intreg sistemul sanitar a dovedit (in cazul in care mai aveam vreo indoiala) ca e de toata jena, ca medicii isi bat joc de pacientii lor, ca nu exista bani pentru aparatura, ca birocratia poate ucide un om si ca ministrul sanatatii este doar un functionar las (contabil de meserie, pentru cunoscatori) care stie doar s-o puna de-o comisie de ancheta.

Desi fetita are doar 11 ani, „macelarii” au spus ca este perfect sanatoasa si ca poate face fata unei nasteri, din punct de vedere fizic. Dar daca fetita dumitale de 11 ani, domnule doctor, ar fi fost violata de unchiul sau, atunci ar fi fost la fel de sanatoasa si capabila sa nasca? Cu totii au uitat ca este vorba despre un copil care nici macar nu intelege ce se petrece in jurul lui si peste noapte (de fapt peste 17 saptmani) a ajuns in atentia presei nesatula, devoratoare de senzational. Media a contribuit cu succes la excluderea totala a aspectului emotional, uman si a transformat o oroare intr-o stire senzationala aducatoare de raiting. Nu au existat limite: identitatea fetei a fost dezvaluita, fotografia ei a aparut in „Excrementul zilei” (cu ochii blurati), filmari in spital cu cadre pe burtica, interviuri cu membrii familiei si chiar cu victima minora, talkshow-uri care au durat ore in sir si jurnalisti care se intrebau daca este moral un avort. Acum s-au gasit sa se intrebe ce e moral si ce nu! Dar oare e moral sa fii lingau de politician cand in 89 au murit oameni ca sa te exprimi liber acum? E moral sa-ti bati joc de oameni, sa nu tii cont de nicio lege scrisa sau nescrisa pentru rating si profit? E moral sa dai imagini cu morti intinsi pe sosea (vezi Mihailesti, cutremurul din China, accidente rutiere)?E moral sa intri cu bocancii in viata intima a unui om? Intrebarile ar putea continua la nesfarsit.
In final comisia lu’ peste prajit a hotarat ca poate face avort. Dar, vai, este oare moral? Acum nu se mai intreaba nimeni; daca a decis comisia, atunci bine. De ce au umilit un copil saptamani intregi, nu mai stie nimeni, nu mai este nimic senzational, acum putem dormi linistiti.
Si totusi nu pot sa nu ma intreb ce se va intampla de acum incolo? De cate copile, violuri si copii proveniti din incest este nevoie ca institutiile statului platite pentru a ne servi sa schimbe legislatia, sa pedepseasca aspru infractorii, sa ne ofere siguranta si sa nu ne mai macelareasca mediatic?

Niciun comentariu: