duminică, 1 iunie 2008

„Nu mă deranjează să trăiesc într-o lume a bărbaților, atâta timp cât pot fi femeie în ea”


Marilyn Monroe




Unii au supranumit-o "devoratoarea de bărbaţi". Alţii au găsit-o mai degrabă vulnerabilă. Indiferent de epocă şi de oameni, ea a rămas, însă, aceeaşi: Marilyn Monroe, femeia fatală. "Un sex-simbol devine un lucru. Eu urăsc ideea de a mă transforma într-un obiect. Dar, dacă totuşi sunt sortită a deveni un simbol, atunci, dintre toate lucrurile pe care aş putea să le reprezint, prefer sexul. Este ceva cât se poate de natural şi de firesc". Nascuta Norma Jean Baker, fiica unei mame bolnave mintal şi a unui tată pe care nu l-a cunoscut niciodată, Marilyn a trecut prin mai multe orfelinate, dorindu-şi o iubire pe care nimeni nu i-o dădea. Lui Marilyn îi plăcea să fie în central atenţiei, îi plăcea scena, muzica, filmul. Era conştientă de felul în care arăta şi a folosit imaginea de bombă sexy atât în viaţa particulară cât şi în cea publică. S-a căsătorit de la o vârstă fragedă (16 ani) pentru a scăpa de orfelinat, însă fericirea nu a durat mult.

Marilyn Monroe reprezintă un sex simbol, o zeiţă a frumuseţii o pisicuţă sexy a tuturor timpurilor. Dar ce o face atât de dezirabilă? Limbajul trupului sau a avut un rol important în crearea acestei imagini. Actriţa a ştiut să-şi pună în valoare corpul. Legănarea şoldurilor reprezintă o marca înregistrată Marilyn Monroe, la fel şi mişcarea umerilor şi zâmbetul. Prin gesturile şi mişcările sale Marilyn promitea bărbaţilor sex fără constrângeri şi îi făcea pe aceştia sclavii săi. Clark Gable declara despre Marilyn că „era pe jumătate copil, dar nu jumătatea vizibilă”. Marilyn era o actriţă desăvârşită şi punea în scenă accidente vestimentare. „În Şapte ani de căsnicie, rochia ei albă de mătase a fost ridicată de curentul venit printr-un grilaj de metrou, lăsând la vederea lenjeria intimă. Avea grijă ca din când în când să i se rupă o bretea şi să aibă nevoie de un ac de siguranţă , doar pentru a pune paie pe foc. Sau, pur şi simplu, renunţa de tot la lenjerie, oferind bărbaţilor senzaţii neaşteptate”. Talentul său de a excita a fost și încă este atât de puternic , încât elimină orice gând raţional din mintea unui bărbat. Ceea ce o făcea irezistibilă erau contradicţiile care o caracterizau: era neajutorată şi în acelaşi timp agresivă sexual, copilăroasă şi mămoasă, prostuţă dar perfect conştientă de efectul pe care îl producea. Unul dintre fotografii ei a mărturisit că „avea talentul de a face oamenii să o compătimească”. Această vulnerabilitatea trezea în orice bărbat dorinţa de a o proteja.

Marilyn se îmbrăca în alb, oferind imaginea unui înger sexy, strălucitor. În contradicţie cu această imagine de înger erau pivirea seducătoare şi buzele roşii, cărnoase. Marilyn avea un stil aparte de a privi peste umărul ridicat, inocentă şi în acelaşi timp obraznică. Primul soţ a descris-o ca pe o nimfomană, cu un apetit periculos pentru sexul în maşină. Marilyn a negat aceste aformatii însă nu putem evita faptul că actriţa sugera promisiune sexuală doar prin imaginea ei.

Ea a reprezentat, fără nici o îndoială, visul oricărui bărbat, de la omul de pe stradă până la preşedintele celei mai mari puteri. Însă ca femeie, s-a considerat dintotdeauna"ratată". "Bărbaţii aşteaptă atât de multe lucruri de la mine din cauza imaginii de sex-simbol pe care şi-au format-o, încât nu mă ridic niciodată la standardele lor. Iar eu, pur şi simplu, nu pot trece peste bariera asta", declara la un moment dat Marilyn. Cel mai mult şi-a dorit să fie luată în serios. Marele ei regret a fost că, pentru majoritatea oamenilor, nu era mai mult decât un chip blond cu forme apetisante. Marilyn a dus o luptă colosală pentru a face cunoscută şi cealaltă parte a să, talentul şi fragilitatea. A mers chiar până la a abandonă imaginea de femeie fatală în filme. A dorit să fie actriţă, nu un simplu ingredient erotic, vândut publicului că afrodisiac. A vrut roluri mai "grele", mai solicitante, şi a schimbat aerul pulsând de pasiune al Californiei cu seriozitatea de pe platourile de filmare new-yorkeze.
În ciuda aparenţelor de sex simbol Marilyn Monroe nu a descoperit niciodată iubirea deplină. Ea a căutat un ideal şi prin toate mijloacele a încercat să umple golul emoţional. Feminitatea şi farmecul ei continuă şi astăzi să uimească şi să atragă. Mitul Monroe a inspirat, de-a lungul deceniilor, generaţii întregi de actori şi cântăreţi. Pentru ca nimeni nu a reuşit să îmbine, într-un mod atât de natural, senzualitatea şi, totodată, nesiguranţa minunii blonde. Marilyn a rămas, peste vreme, femeia care, doar cu o privire,impresiona o lume întreagă.



Ellen T. White, „Femei celebre”, Ed. Litera international, Bucuresti, 2007

Niciun comentariu: