luni, 21 aprilie 2008

A piece of my work - Interviu

In politica si sport presa produce doar ceea ce se vinde imediat
Fostul Ministru al Tineretului si Sportului, Crin Antonescu vorbeste despre problemele sportului romanesc si despre efectele reglementarii acestui domeniu, in conditiile in care el este initiatorul legii sportului (ultima initiativa in acest sens s-a petrecut cand s-a elaborat Legea 29/1967). Activitatea sa de ministru a fost apreciata atat de presa din Romania cat si de sportivi datorita modificarilor favorabile in administratia sportiva. In prezent Crin Antonescu este vicepresedinte PNL si este cunoscut pentru atacurile verbale dure la adresa presedintelui tarii.
1. Stiu ca dvs sunteti initiatorul legii sportului 69/2000, perioada in care ati fost si ministrul tineretului si sportului. Care au fost principalele motive pentru care ati dorit reglementarea acestui domeniu?
Necesitatea de a legifera materia privitoare la activitatea sportiva din Romania exista inca de la inceputul anilor 90’ si s-au facut mai multe eforturi in acest sens. In principal erau probleme de patrimoniu, probleme de corelare a legislatiei, avand in vedere ca activitatea sportiva nu se desfasura sub autoritatea unei singure institutii, ci si a altora, in principal a Ministerului Educatiei. De asemenea era vb si de un proces de descentralizare si democratizare care s-a facut simtit si in alte institutii.
2. Care sunt schimbarile acum in prezent?
Cele mai importante transformari apartin de descentralizarea deciziilor si descentralizarea patrimoniala. Legea prevede niste masuri precise care sa garanteze pastrarea destinatiei sportive a bazelor, a terenurilor, ceea ce s-a dovedit ca este o precautie necesara
De asemenea s-a intarit rolul federatiilor sportive care au capatat un patrimoniu, autonomie juridica, posibilitati de autogestionare care sa le permita obtinerea unor surse extrabugetare de finantare, in conditiile unei legi a sponsorizarii nu foarte favorabila.
Si, in cele din urma, instituirea rentei viagere care asigura un venit material relativ important celor care au o obtinut un anumit grad de performanta sub culorile Romaniei in diferite ramuri sportive, in principal in cele olimpice.
3. Ce a insemnat transformarea Ministerului in Agentia Nationala pentru sport? Reprezinta un avantaj sau dezavantaj pentru sportul romanesc?
Eu cred ca este un dezavantaj pt ca dupa ce n-a mai existat un Minister al sportului, ci doar o Agentie, rezultatele de ansamblu ale sportului romanesc au fost in scadere.
Sunt si domenii in sport care au progresat insa nu datorita statului sau autoritatilor publice ci datorita faptului ca au existat sponsori puternici, si ma refer aici la handbal, la baschet, la fotbal. Sunt lucruri care tin de dinamica economica a Romaniei si de faptul ca au existat investitii in sporturi cu popularitate mai mare.
In ceea ce priveste sporturile finantate in mod traditional de catre stat, intre care multe ramuri olimpice importante, rezultatele sunt in declin si probabil ca olimpiada de anul acesta nu va fi din pacate la nivelul celor de la Sidney si de la Atena.
4. Care credeti ca este motivul pt care presa din Romania nu este foarte interesata de sport in general?
Cred ca e in continuare un fenomen de supralicitare al fotbalului. Presa sportiva din Romania se ocupa in proportie de 90% de fotbal, si nu doar de fotbal ca fenomen pur sportiv ci de culisele si anecdotele din jurul lumii fotbalului, in detrimentul altor ramuri sportive cu traditie si cu interes la publicul romanesc cum ar fi handbal, rugby, gimnastica, tenis.
5. Si de ce se intampla asta?
Se intampla din ratiuni de piata. Avem o presa care a stiut si stie f bine, ca si in domeniul politic, sa produca ceea ce se vinde imediat, dar care din pacate a cautat mai putin sa construiasca interesul publicului si catre alte domenii sportive.
6. Care credeti ca a fost cea mai buna perioada a sportului romanesc din punct de vedere administrativ?
Cred ca in anii 90’, si ma refer la toate mandatele din anii 90’ , sportul a strabatut destul de bine o perioada de tranzitie agitata care in alte domenii a insemnat o deriva f grava. Performantele romanesti la olimpiadele anilor 90’:Barcelona, Atlanta, Sidney si chiar Atena 2004. Au fost considerabile performantele de la Sidney fiind chiar cele mai bune din istorie, cu exceptia olimpiadei de la Los Angeles din 1984.
7. Care este cea mai mare realizare si cel mai mare regret al dvs ca fost ministru in ceea ce priveste sportul romanesc?
Cea mai importanta a fost reusita de a aduce in conditii f dificile dpdv economic un buget record sportului romanesc Cel mai mare regret este ca nu am reusit sa determin la nivelul educatiei nationale o atentie mai mare si mai concreta pt sport, pt cluburile sportive scolare in principal.
8. Care este sportul dvs preferat?De ce?
Fotbalul.Pt ca in primul rand forbalul a fost cel mai popular sport in Romania, ca si in alte tari. Mie imi plac si alte sporturi dar fotbalul are un stil special de a starni pasiunile. Iubesc fotbalul foarte mult dar respect mai mult alte sporturi, cum ar fi tenisul sau rugby.
9. Daca ati mai avea ocazia ati accepta sa fiti din nou ministrul tineretului si sportului?
Pentru mine a fost o perioada placuta pt ca iubesc sportul, ma pasioneaza lumea sportului si a fost o sansa extraordinara de a o cunoaste din interior. A raspunde la intrebarea asta e ca si cum as raspunde daca as vrea sa mai fiu inca o data cu 10 ani mai tanar. Da, as vrea...

Niciun comentariu: